ДОЗВІЛ НА ПОВТОРНИЙ В’ЇЗД (REENTRY PERMIT)

Держателі грін карти можуть вільно пересуватися за межами Сполучених Штатів. Тимчасові або короткострокові подорожі на менш ніж 6 місяців на рік, як правило, не впливають на імміграційний статус держателя грін карти. Але якщо ви плануєте залишатися за межами США більш ніж на 1 рік, але менше, ніж 2 роки, ви повинні звернутися за дозволом на повторний в’їзд для того, щоб не втратити свій статус постійного жителя.

Виїзд із США більш ніж на 1 рік створює припущення, що ви не розглядаєте Сполучені Штати як своє постійне місце проживання. Якщо буде встановлено, що у вас немає міцних зв’язків з США, ви можете втратити статус держателя грін карти. Для того, щоб уникнути цієї ситуації, доцільно звернутися за дозволом на повторний в’їзд (reentry permit). Загалом, дозвіл на в’їзд не звільняє вас від дотримання будь-яких вимог іміграційного законодавства США. Слід зазначити, що наявність дозволу не гарантує в’їзд в Сполучені Штати після повернення. Ви повинні будете пройти імміграційний і митний контроль в загальному порядку, і якщо не буде встановлене будь-яких перешкод, вам дозволять в’їхати в США. Тим не менш, отримання дозволу на в’їзд в США на постійне місце проживання допоможе вам довести, що у вас завжди був намір постійно проживати в Сполучених Штатах і ваша довготривала відсутність в США була зумовлена непередбаченими обставинами поза вашим контролем. Для того, щоб подати документи на отримання дозволу на повторний в’їзд в США, ви повинні бути фізично присутнім у Сполучених Штатах. Після подачі заяви на отримання дозволу, USCIS повідомить Вам в письмовій формі, коли ви повинні підійти до Центру забезпечення розгляду справ для зняття відбитків пальців. Виліт із США до винесення рішення про отримання дозволу на повторний в’їзд, як правило, не впливає на розгляд заяви. Тим не менше, коли збір біометричних даних і відбитків пальців є необхідним, і заявник залишає США до того, як ці дані будуть зібрані, в задоволенні заяви може бути відмовлено. Як правило, дозвіл на повторний в’їзд в США є дійсним протягом 2 років з дати видачі. Дозвіл на повторний в’їзд не може бути продовжений. Віза для держателя грін карти, яка видається посольством для поверення в США на постійне проживання (SB-1) Держатель грін карти, який перебуває за межами США більше одного року, має право звернутися до посольства за спеціальною імміграційною візою SB-1 для повернення в США на постійне проживання. Щоб претендувати на отримання SB-1 візи, ви повинні довести наступне:

  • Що ви мали статус держателя грін карти, коли ви виїхали із США.
  • На момент виїзду мали намір повернутися в Сполучені Штати і зберегли цей намір.
  • Довготривале перебування за кордоном було спричинене непередбачуваними обставинами, за які ви не несете відповідальності.
  • Ви маєте право на отримання імміграційної візи.
  • Консульсьций офіцер проведе співбесіду, щоб визначити, чи маєте ви право повернутися в США, знаходячись за межами країни більше одного року.

Ваше клопотання буде схвалене, якщо ви надасте консульству переконливі докази, що свідчать про вашу нездатність повернутися в США з причин поза вашого контролю. Непередбачувані обставини поза вашим контролем Щоб претендувати на отримання SB-1 візи, ви повинні довести, що довготривале перебування за кордоном було спричинене непередбачуваними обставинами, за які ви не несете відповідальності. Наприклад, необхідність догляду за своїми батьками, які проживають за кордоном більше року, не рахується достатньою підставою для повернення в США на постійне проживання.Прийняття подібного рішення знаходиться повністю під вашим повним контролем, і ви могли б повернувся в США на деякий час для того, щоб зберегти статус постійного жителя. Однак, народження дитини за кордоном і подальше перебування за межами США протягом 1 року за рекомендацією лікаря є те, що відбулося поза вашим контролем. У цій ситуації ви можете отримати візу при наданні медичних записів, які підтверджують вашу необхідність залишитися за кордоном під постійним наглядом лікаря. Крім того, ви все одно повинні будете показати докази вашого наміру залишити США як основне місця проживання (подання податкових декларацій в США, наявність будинку в США, щомісячна оплата кредиту на придбаний автомобіль і так далі). Документальні докази проживання в США Наступні документи можуть підтверджувати намір апліканта проживати в США:

  • Посвідчення водія, видане минулого року, в якому вказана така ж адреса, що й у формі I-94 (Arrival -Departure Record).
  • Назва та адреса компанії роботодавця в США та докази того, що аплікант отримував(ла) заробітну плату протягом певного часу.
  • Докази реєстрації дітей в навчальному закладі США.
  • Докази того, що термін перебування поза межами США був спричинений непередбачуваними обставинами.
  • Податкові декларації США за останні роки.
  • Докази права власності на майно або нерухомість у США.

Навіть якщо ваше клопотання про отримання дозволу на повернення в США на постійне проживанна буде затверджене, вам все одно доведеться пройти через весь імміграційний процес з самого початку (оплата реєстраційного збору, проходження медичного обстеження, подача заяви на видачу імміграційної візи). Якщо у задоволенні вашого клопотання про надання дозволу на повернення в США на постійне проживання було відмовлено, вам потрібно буде встановити ті самі правові підстави для імміграції, на основі яких ви іммігрували спочатку. Наприклад, вашому близькому члену сім’ї або роботодавцю в США потрібно буде подати імміграційну петицію від вашого імені ще раз. Як тільки ваше імміграційне клопотання буде схвалено, ви можете звернутися за імміграційною візою і в’їхати в США знову.

Інформація взята з сайту партнерів Sakhniuk immigration law https://myusaimmigration.com.ua