ВОЗЗ’ЄДННАННЯ ГРОМАДЯНИНА США З БРАТОМ І СЕСТРОЮ

Возз’єднання сім’ї – одне із фундаментальних принципів імміграційного права США, яке дозволяє громадянам США привести своїх братів і сестер на постійне проживання в Америку. За законодавтсвом США лише громадянин США, який досягнув 21 річного віку, може подати петицію (клопотання) про надання для своїх брата і сестри грін карти. На жаль, держателі грін карти на сьогоднішній день не мають право спонсорувати своїх брата і сестру, таке право у них виникне лише після прийняття громадянства і досягнення 21 річного віку.

Як довго триває процес видачі грін карти для брата і сестри громадянина США?

Уряд США кожного року контролює кількість іммігрантів, які хочуть воз’єднатися із своїми родичами в Америці і виділяє певну кількість імміграційних віз для членів сім’ї, які проживають в іншій країнах. Оскільки кількість бажаючих воз’єднатись із своїми родичами в США є надзвичайно велика, був розроблений так званий “пріоритетний список,” який поділив всіх родичів залежно від ступеня споріднення на дві категорії: близькі члени сім’ї та інші члени сім’ї. До категорії близьких членів сім’ї належать дружина/чоловік, неповнолітні діти до 21 року і батьки. До категорії інших членів сім’ї належать одружені/заміжні діти незалежно від віку, діти віком від 21 року, брат/сестра. Основною метою класифікації родичів на дві категорії було надання пріоритетності для імміграції близьких членів сім’ї.

Відповідно до Закону “Про Імміграцію і громадянство” брат і сестра громадянина США класифікуються як інші члени сім’ї і в пріоритетному списку знаходяться на останньому 4-ому місці (F4 category). Як тільки ви розпочнете імміграційний процес для своїх братів/сестер, їм буде присвоєна дата в пріоритетному списку (“priority date”), по якій можна буде визначити орієнтовний період часу знаходження в черзі ваших рідних на видання імміграційної візи. Для того щоб визначити швидкість просування вашої черги, ви можете завітати на вебсайт Держдепартаменту і проглянути найоновленіший Visa Bulletin на предмет наявності імміграційної візи для ваших братів/сестер. Але у зв’язку із тим, що вже дуже багато людей подали клопотання на возз’єднання в цій категорії, черга просувається надзвичайно повільно. Як правило, середня тривалість очікування наявності імміграційних віз для братів/сестер громадянина США для більшості країн на сьогдонішній день складає 12 років. Більше того, ще одним із критеріїв, який уповільнює цю чергу є країна походження ваших братів/сестер. Якщо ваші брати/сестри громадяни Індії, Китаю, Мексики, Філіпін, то їм доведеться очікувати близько 25 років, так як наплив іммігрантів з цих країн надзвичайно високий і уряд намагається зменшити кількість іммігрантів з цих регіонів.

І навіть після того як процес очікування на імміграційну візу для ваших братів/сестер закінчиться, їм доведеться зіткнутися ще з формальною процедурою подачею документів на отримання грін карти, яка займе додатково ще декілька місяців. У звязку із цим, важливо мати на своїй стороні досвідченого імміграційного адвоката, який зумів би допомогти вам у цьому довгоочікованому процесі. Адже невеличка помилка, зроблена на етапі подачі клопотання про воз’єднання, може коштувати для вас 12 додаткових років очікування

ЯК ПРИВЕСТИ СВОЇХ БРАТА І СЕСТРУ НА ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ В США?

Існує два шляхи отримання грін карти для ваших брата і сестри:

  • Ваші брат і сестра зараз знаходяться в США. В цьому випадку громадянин США має подати клопотання про возз’єднання і чекати декілька років поки для них не будуть видані імміграційні візи. Протягом цих декількох років очікування в черзі ваші брати/сестри мають окремо підтримувати свій легальний статус знаходження в США (наприклад, на студентській або бізнес візі). Якщо на момент наявності імміграційних віз, брат/сестра знаходяться в США в легальному неімміграційному статусі, вони можуть змінити свій статус на імміграційний і отримати грін карту (Form I-485).
  • Ваш брат або сестра знаходяться нелегально в США?
Якщо ваш брат або сестра прострочили період знаходження на неімміграційній візі або не зуміли підтримати свій неімміграційний статус в США, то на момент видачі Держдапартаментом США для них імміграційних віз на підставі вашого клопотання про возз’єднання, їм відмовлять у видачі грін карти у зв’язку із порушенням імміграційного режиму.
  • Ваші брат і сестра зараз знаходяться за межами США.В цьому випадку процес оформлення грін карти відбувається через американське посольство. Громадянин США і брат/сестра мають пройти через наступні кроки:
    1.  Перший крок. Подача клопотання про возз’єднання з братом/сестрою громадянином США (I-130). Для того щоб розпочати імміграційний процес для брата/сестри, ви маєте подати клопотання про возз’єднання із супроводжуючими документами.
    2.  Другий крок. Отримання імміграційної візи. Після затвердження клопотання про возз’єднання, ваші брат/сестра будуть внесені в “пріоритетний список” 4ої категорії. Так як кількість імміграційних віз, виданих щорічно Держдепартаментом США, обмежена, зазвичай проходить більше 12 років поки не буде наявна імміграційна віза для ваших брата/сестри.
  •  Крок Третій. Обробка документів і Підготовка до візової співбесіди. Як тільки імміграційна віза буде наявна для ваших брата/сестри, клопотання про воз’єднання буде направлене до американського посольства за місцем проживання брата/сестри для подальшої обробки. Посольство надасть для них інструкції по заповненню заяв на видачу імміграційних віз. Після подачі заяв, вони мають зявитися на візову співбесіду. Якщо візова співбесіда пройде успішно, брату/сестрі буде виданя імміграційна віза яка надасть їм можливість в’їхати в США для отримання грін карти.
  1.  Крок Четвертий. Вїзд в СШАСтрок дії імміграційної візи складає 6 місяців з моменту видачі. Брат/сестра громадянина США мають в’їхати на територію США протягом цього 6 місячного терміну. На пропускному пункті представник Митної і Прикордонної служби США поставить штамп в паспорті ваших брата/сестри і прикріпить тимчасову форму Form I-551 (green card), яка підтверджує присвоєння статусу особи з посвідкою на проживання в США. А самі ж грін карти у вигляді пластикових карток будуть відправлені поштою на адресу громадянина США.

Деякі намагаються уникнути довгоочікованого процесу оформлення документів через посольство і приїжджають в США по туристичній візі за декілька місяців появи для них імміграційних віз. Роблять це для того, щоб змінити свій статус чим швидше, знаходячись в США. Однак, це не дуже хороша ідея. Нецільове використання туристичної візи і в’їзд в США без туристичної мети розглядається як імміграційний обман, що може призвести до відмови у видачі грін карти.

Інформація взята з сайту партнерів Sakhniuk immigration law https://myusaimmigration.com.ua