ЯК ОТРИМАТИ ГРІН КАРТУ ЧЕРЕЗ ШЛЮБ ДЛЯ ДРУЖИНИ/ЧОЛОВІКА, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ ЗА КОРДОНОМ?

Шлюб з громадянином США є найшвидшим і найпоширенішим способом отримання грін карти для іноземця. Відповідно до Закону “Про імміграцію і громадянство” чоловік/дружина громадянина США класифікуються як близькі члени сім’ї. Найбільшою перевагою класифікації в категорії “близьких членів сім’ї” в імміграційному контексті є те, що ваші дружина/чоловік не повинні знаходитися в черзі по декілька років, а можуть отримати грін карту і об’єднатися із громадянином США одразу ж після затвердження петиції про возз’єднання.

Чи можу я приїхати в США по туристичній візі з метою возз’єднання із громадянином США?

Період розгляду клопотання про возз’єднання дружини/чоловіка громадянина США, які проживають за кордоном, триває від 6 до 9 місяців, інколи навіть і більше, якщо документи були подані неправильно, або американське посольство завантажене розглядом інших петицій.

Більшісь клієнтів зазвичай запитує чи можливо уникнути довгоочікуваного розгляду. Інколи подружжя вважає, що найлегшим і найшвидшим способом для возз’єднання буде приїзд в США по туристичній візі і подальша зміна імміграційного статусу з туриста на держателя грін карти. Однак, подібний сценарій може бути небезпечним і зумовити виникнення додаткових проблем. В деяких випадках, найшвидший шлях для возз’єднання із своїм чоловіком/дружиною може виявитися не найкращим.

Наприклад, дружина громадянина США, яка проживає в Україні, подає документи на отримання туристичної візи в американське посольство. Під час візової співбесіди вона каже для Консульського офіцера, що основною метою її подорожі до США є відвідання Нью-Йорку, Лос-Анжелесу, та інших туристичних місць. Насправді, вона має намір приїхати в США для того, щоб возз’єднатися із своїм чоловіком, громадянином США, і подати документи на отримання грін карти. Або інша ситуація. Дружині громадянина США була видана туристична віза на в’їзд в Америку ще до того, як вони одружились. Після заручення, вона вирішила скористатись своєю діючою туристичною візою для того, щоб приїхати в США, возз’єднатися із своїм чоловіком, громадянином США, і подати документи на отримання грін карти. На пропускному пункті під час проходження паспортного контролю вона каже для представника Митної і Прикордонної служби США, що вона приїхала в США з туристичною метою. Надання неправдивих відомостей і обман, вчинені дружиною під час візової співбесіди і на паспортному конролі можуть надзвичайно негативно вплинути на розгляд її заяви про отримання грін карти в майбутньому, а в деяких випадках і до заборони на в’їзд в США. Надання неправдивих відомостей дружиною може розглядатися як імміграційний обман, за що передбачені суворі покарання. До таких покарань належить обмежена здатність іноземцем скористатись імміграційними правами, в тому числі правом на постійне проживання, а також можливий штраф в розмірі 10 тис долларів США, або позбавлення волі до 5 років.

 

ЯК ДЛЯ ЧОЛОВІКА/ДРУЖИНИ ОТРИМАТИ ГРІН КАРТУ НА ПІДСТАВІ ШЛЮБУ ІЗ ГРОМАДЯНИНОМ США?

Для того щоб громадянину США привезти дружину/чоловіка в Америку, вони повинні пройти через наступні кроки:

I. 


Подання Клопотання Про Возз’єднання Дружини/Чоловіка Із Громадянином Сша До Служби З Питань Імміграції І Громадянства Сша (Далі Uscis).

Основною метою даного клопотання є встановлення законності родинних стосунків. Пред’явлення лише одного свідоцтва про шлюб є недостатнім для встановлення “добросовісності шлюбу.” Ви маєте надати комплексний пакет документів, які б підтвердили законність ваших подружніх стосунків, до яких належать письмові свідчення друзів, надані під присягою, любовні листи, спільні банківські рахунки, договір оренди і т.д.

II. 


Розгляд Справи Національним Візовим Центром.

Після того як USCIS затвердить ваше клопотання про возз’єднання, документи будуть направлені до Національного Візового Центру для подальшого розгляду (далі – NVC). NVC направить до громадянина США інструкції по оплаті реєстраційного збору і надасть Інформаційний пакет. Як тільки NVC визначить, що всі документи для отримання грін карти зібрані, вашій(ому) дружині/чоловікові буде призначена візова співбесіда. Після цього NVC відправить сформований імміграційний файл вашої(го) дружини/чоловіка з супроводжуючими документами до американського посольства за їхнім місцем проживання для проходження візової співбесіди.

III.
 

Візова Співбесіда.

Під час співбесіди Консульський офіцер перегляне всі надані вами документи знову на предмент наявності факторів, які могли б перешкодити для дружини/чоловіка приїхати в США в статусі особи з посвідкою на проживання (вчинення імміграційного обману в минулому, попередні депортації, відсутність у громадянина США можливості фінансово утримувати дружину/чоловіка). Якщо заява на отримання іміміграційної візи затверджена, дружина/чоловік отримає імміграційну візу, яка дозволить для них в’їхати в США в статусі держателя грін карти. При видачі імміграційної візи, консульський офіцер поверне для вас ваш закордонний паспорт і запечатаний пакет, який буде містити документи, які ви надали раніше, разом з іншими документами, підготовленими посольством США. Ні при яких умов не відкривайте запечатаний пакет. Тільки представник Департаменту Внутрішньої Безпеки США має право відкрити цей пакет на імміграційному контрольному пункті при в’їзді в США. Ви зобов’язані в’їхати в США протягом 6 місяців з моменту видачі імміграційної візи.

IV
. 

В’їзд В Сша – Пропускний Пункт.

На пропускному пункті представник Митної і Прикордонної служби США поставить штамп в паспорті вашої(го) дружини/чоловіка і прикріпить тимчасову форму Form I-551 (green card), яка підтверджує присвоєння статусу особи з посвідкою на проживання в США. А сама ж грін карта у вигляді пластикової картки буде відправлена поштою на адресу громадянина США.

V. 


Отримання Постійної Грін Карти.

Якщо ви знаходились в шлюбі менш ніж два роки, ваш чоловік/дружина отримає тимчасову грін карту на 2 роки. Для того, щоб отримати постійну грін карту, подружжя має подати спільне клопотання за 90 днів до закінчення терміну тимчасової грін карти. Несвоєчасне подання сумісного клопотання призведе до порушення умов підтримання статусу держателя грін карти і початку депортаційного процесу. Якщо подружжя знаходилось в шлюбі більше ніж 2 роки, ви отримаєте постійну грін карту.

VI. 


Отримання Громадянства Сша Через 3 Роки.

Дружина/чоловік громадянина США має право подати заяву на громадянство США через 3 роки постійного проживання на території США в статусі держателя грін карти.

При цьому, держатель грін карти має також переконатися у тому, що він/вона відповідає наступним вимогам подачі документів на натуралізацію:

  • Досягнути 18-річного віку.
  • На момент подачі документів знаходитися в шлюбі з громадянином США.
  • Знаходитися в шлюбі і сумісно проживати з громадянином США протягом останніх 3 років.
  • Той з подружжя, який спонсорував іноземця на отримання грін карти, має юридичний статус громадянина США протягом останніх 3 років.

Держатель грін карти не зможе подати на громадянство в прискореному режимі, якщо хоча б одна із цих вимог не задоволена. В такому випадку, він/вона повинні будуть подавати заяву про громадянства шляхом натуралізації не через 3 роки, а через 5 років на загальних умовах.

 

Інформація взята з сайту партнерів Sakhniuk immigration law https://myusaimmigration.com.ua