ЯК ДЛЯ ДЕРЖАТЕЛЯ ГРІН КАРТИ ПРИВЕЗТИ В США СВОЮ ДРУЖИНУ/ЧОЛОВІКА?

Держатель грін карти (особа з посвідкою на постійне проживання в США) має право подати клопотання про возз’єднання із своїм(єю) чоловіком або дружиною, які проживають за кордоном. Затвердження цього клопотання надасть для них можливість переїхати в США на постійне місце проживання і отримати грін карту. Як довго триває процес видачі грін карти для чоловіка або дружини держателя грін карти? Уряд США кожного року контролює кількість іммігрантів, які хочуть возз’єднатися із своїми родичами в Америці і виділяє певну кількість імміграційних віз для членів сім’ї, які проживають в інших країнах. Оскільки кількість бажаючих возз’єднатись із своїми родичами в США є надзвичайно велика, був розроблений так званий “пріоритетний список,” який поділив всіх родичів залежно від ступеня споріднення на дві категорії: близькі члени сім’ї та інші члени сім’ї. Основною метою класифікації родичів на дві категорії було надання пріоритетності для імміграції близьких членів сім’ї. Відповідно до Закону “Про Імміграцію і громадянство” чоловік або дружина грін карт держателя класифікуються як інші члени сім’ї і в пріоритетному списку знаходяться в другій категорії (F2A category). Як тільки ви розпочнете їхній імміграційний процес, їм буде присвоєна дата в пріоритетному списку (“priority date”), по якій можна буде визначити орієнтовний період часу знаходження в черзі вашої(го) дружини або чоловіка на видання імміграційної візи. Для того, щоб визначити швидкість просування вашої черги, ви можете завітати на вебсайт Держдепартаменту і проглянути найоновленіший Visa Bulletin на предмет наявності імміграційної візи для вашої(го) дружини або чоловіка. Як правило, середня тривалість очікування наявності імміграційних віз для дружини або чоловіка держателя грін карти для більшості країн на сьогоднішній день складає 2 роки. І навіть після того, як процес очікування на імміграційну візу для вашої(го) дружини або чоловіка закінчиться, їм доведеться зіткнутися ще з формальною процедурою подачею документів на отримання грін карти, яка займе додатково ще декілька місяців. У зв’язку із цим, важливо мати на своїй стороні досвідченого імміграційного адвоката, який зумів би допомогти вам у цьому довгоочікованому процесі. Адже невеличка помилка, зроблена на етапі подачі клопотання про возз’єднання, може коштувати для вас ще декілька додаткових років очікування. ЯК ПРИВЕЗТИ ДЛЯ ДЕРЖАТЕЛЯ ГРІН КАРТИ ДРУЖИНУ АБО ЧОЛОВІКА НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ В США? Існує два шляхи отримання грін карти для вашої(го) дружини або чоловіка: 1. Ваш(а) чоловік/дружина зараз знаходяться в США. В цьому випадку держатель грін карти має подати клопотання про возз’єднання з дружиною/чоловіком і чекати декілька років поки для них не будуть видані імміграційні візи. Протягом цих декількох років очікування в черзі ваш(а) чоловік/жінка мають окремо підтримувати свій легальний статус знаходження в США (наприклад, на студентській або бізнес візі). Якщо на момент наявності імміграційних віз, чоловік/жінка знаходяться в США в легальному неімміграційному статусі, вони можуть змінити свій статус на імміграційний і отримати грін карту (Form I-485). 132 Ваш(а) чоловік/дружина знаходяться нелегально в США? Якщо ваш(а) дружина/чоловік прострочили період знаходження на неімміграційній візі або не зуміли підтримати свій неімміграційний статус в США, то на момент видачі Держдапартаментом США для них імміграційних віз на підставі вашого клопотання про возз’єднання, їм відмовлять у видачі грін карти у зв’язку із порушенням імміграційного режиму. 2. Ваш(а) чоловік/дружина зараз знаходяться за межами США. В цьому випадку процес оформлення грін карти відбувається через американське посольство. Держатель грін карти і дружина/чоловік мають пройти через наступні кроки: I. Перший крок. Подача клопотання про возз’єднання з чоловіком/дружиною держателя грін карти (I-130). Для того, щоб розпочати імміграційний процес для дружини/чоловіка, ви маєте подати клопотання про возз’єднання із супроводжуючими документами. 
 II. Другий крок. Отримання імміграційної візи. Після затвердження клопотання про возз’єднання, ваш(а) чоловік/дружина будуть внесені в “пріоритетний список” 2-ої категорії. Так як кількість імміграційних віз, виданих щорічно Держдепартаментом США, обмежена, зазвичай проходить 2 роки поки не буде наявна імміграційна віза для вашої(го) дружини або чоловіка.
 III. Крок Третій. Обробка документів і підготовка до візової співбесіди. Як тільки імміграційна віза буде наявна для вашої(го) дружини/чоловіка, клопотання про возз’єднання буде направлене до американського посольства за місцем проживання дружини/чоловіка для подальшої обробки. Посольство надасть для них інструкції по заповненню заяв на видачу імміграційних віз. Після подачі заяв, вони мають з’явитися на візову співбесіду. Якщо візова співбесіда пройде успішно, дружині/чоловікові буде видана імміграційна віза, яка надасть їм можливість в’їхати в США для отримання грін карти.
 IV. Крок Четвертий. Вїзд в США. Строк дії імміграційної візи складає 6 місяців з моменту видачі. Дружина/чоловік держателя грін карти мають в’їхати на територію США протягом цього 6 місячного терміну. На пропускному пункті представник Митної і Прикордонної служби США поставить штамп в паспорті вашої(го) дружини/чоловіка і прикріпить тимчасову форму Form I-551 (green card), яка підтверджує присвоєння статусу особи з посвідкою на проживання в США. А самі ж грін карти у вигляді пластикових карток будуть відправлені поштою на адресу держателя грін карти.
 Не зловживайте туристичною візою! Деякі намагаються уникнути довгоочікованого процесу оформлення документів через посольство і приїжджають в США по туристичній візі за декілька місяців до появи для них імміграційних віз. Роблять це для того, щоб змінити свій статус чим швидше, знаходячись в США. Однак, це не дуже хороша ідея. Нецільове використання туристичної візи і в’їзд в США без туристичної мети розглядається як імміграційний обман, що може призвести до відмови у видачі грін карти.

Інформація взята з сайту партнерів Sakhniuk immigration law https://myusaimmigration.com.ua