ЩО ТАКЕ К-1 ВІЗА НАРЕЧЕНОЇ?

К-1 віза – це віза нареченої(ого), яка дозволяє майбутньому чоловікові/дружині виїхати в США на строк до 90 днів з метою укладання шлюбу з громадянином(-кою) США. Якщо майбутній(я) чоловік/дружина має неповнолітніх дітей (віком до 21 року), вони теж матимуть можливість виїхати в США по К-2 візі. Наведемо наступний приклад: Громадянин США має наречену, яка проживає на території України. Він хотів би одружитися з нареченою в Америці і розпочати нову сторінку свого життя із нею та її неповнолітнім сином. Для цього громадянин США має розпочати процедуру оформлення К-1 візи для своєї нареченої і К-2 візу для її сина, які би дозволили їм імігрувати в США.

Хто має право на отримання візи нареченої/нареченого?

Вимоги К-1 візи до громадянина(ки) США:

  • Ви маєте бути громадянином США для того, щоб надати петицію про надання К-1 візи для своєї(го) нареченої(го). На жаль, особи, які мають посвідку на проживання (грін карту), не мають права подавати таке клопотання; таке право виникне у них після набуття громадянства США.
  • У вас має бути намір укласти шлюб з нареченою(им) протягом 90 днів з дня її/його вїзду на територію США. Якщо ви не зареєструєте свій шлюб протягом 90 днів, ваш(а) наречена(ий) автоматично втратить свій легальний статус перебування в країні.
  • Ви маєте досягнути певного віку для вступу в шлюб, передбаченого штатом вашого постійного місця проживання (Іллінойс – 17 років, Каліфорнія – 18 років). Якщо ви перебували в шлюбі раніше, ви маєте надати доказ припинення попередніх шлюбних відносин у формі рішення суду про розлучення, визнання шлюбу недійсним або свідоцтва про смерть.
  • Ви повинні були зустрітись особисто хоча б один раз протягом останніх 2 років перед подачею петиції на видачу К-1 візи. У випадку недотримання цієї вимоги, ви маєте право подати клопотання про звільнення від виконання цієї вимоги (waiver) на підставі наступних умов:
    • Якщо виконання цієї вимоги призведе до порушення суворих і давно сформованих звичаїв культури і моралі щодо заборони бачитись до шлюбу, яких дотримуєтесь ви чи ваш(а) наречена(ий).
    • Якщо виконання цієї вимоги призведе до того, що ви зіштовхнетесь із “надзвичайними труднощами” (“extreme hardship”).
  • Ви маєте надати докази про те, що ви спроможні матеріально утримувати вашу(ого) наречену(ого).
  • Ви маєте надати виписку з правоохоронних органів про факт притягнення до кримінальної відповідальності (якщо така існує).

Вимоги К-1 візи до нареченої(ого) громадянина США:

  • Для того щоб почати процедуру оформлення візи нареченої(ого), ви маєте проживати за межами США.
  • Ви маєте досягнути певного віку для вступу в шлюб, передбаченого штатом постійного місця проживання громадянина США (Іллінойс – 17 років, Каліфорнія – 18 років). Якщо ви перебували в шлюбі раніше, ви маєте надати доказ припинення попередніх шлюбних відносин у формі рішення суду про розлучення, визнання шлюбу недійсним або свідоцтва про смерть.
  • У вас має бути намір укласти шлюб з громадянином США протягом 90 днів з дня вашого в’їзду на територію США. Якщо ви не зареєструєте свій шлюб протягом 90 днів, ви автоматично втрачаєте свій легальний статус перебування в країні.
  • Ви повинні були зустрітись особисто хоча б один раз протягом останніх 2 років перед подачею петиції на видачу К-1 візи. У випадку недотримання цієї вимоги, ви маєте право подати клопотання про звільнення від виконання цієї вимоги (waiver) на підставі наступних умов:
    • Якщо виконання цієї вимоги призведе до порушення суворих і давно сформованих звичаїв культури і моралі щодо заборони бачитись до шлюбу, яких дотримуєтесь ви чи ваш(а) наречена(ий).
    • Якщо виконання цієї вимоги призведе до того, що ви зіштовхнетесь із “надзвичайними труднощами” (“extreme hardship”).
  • Ви не маєте історію порушення імміграційного права США. Наприклад, факт перевищення вами терміну знаходження в США за межами дозволеного часу перебування в Америці може негативно вплинути на видачу візи нареченої.

Вимоги до отримання візи К-2 для дитини/дітей нареченого(ої) громадянина США:

  • Для того щоб отримати візу К-2, дитина має бути біологічною дитиною нареченого/нареченої. Якщо дитина була усиновлена, застосуванню підлягають інші імміграційні вимоги.
  • На момент подання документів на отримання візи ваша дитина має бути такою, що не досягла 21 річного віку і не є одруженою/заміжнею.
  • Дитина не має історію порушення імміграційного права США. Наприклад, факт перевищення терміну знаходження дитини в США за межами дозволеного часу перебування в Америці може негативно вплинути на видачу K2 візи.

Процедура оформлення візи нареченої/нареченого

Для того щоб привести свою наречену/нареченого в США по К-1 візі, ви маєте пройти через наступні кроки:

  • 

Подати Петицію (Клопотання) Про Надання Візи Нареченої З Відповідними Супроводжуючими Документами До Служби З Питань Громадянства Та Імміграції Сша (Надалі – Uscis). 
Процедура оформлення візи нареченої починається з подання петиції (клопотання) до USCIS громадянином США. Метою подання цієї петиції є встановлення існування романтичних відносин між громадянином США і іноземцем, що є підставою для видачі візи нареченої. Вам необхідно буде подати комплексний пакет документів, які підтверджують ці стосунки: листи, роздруковані листи, отримані електоронною поштою, фотокартки, телефонні рахунки, журнали викликів Скайп, свідчення, підписані друзями під присягою та ін. Після того як USCIS затвердить петицію, документи будуть направлені до Національного Візового Центру для подальшого розгляду (далі – NVC). NVC присвоїть для вашої справи номер і направить документи до американського посольства за місцем проживання вашої нареченої/ нареченого. NVC повідомить громадянина США про те що його петиція одержана і буде направлена на розгляд до американського посольства за місцем проживання нареченої/нареченого.
  • 

Візова Співбесіда.
    • Після того як американське посольство отримає затверджену петицію із супроводжуючими документами, посольство направляє вашому нареченому/нареченій повідомлення про підготовку до візової співбесіди.
    • Для підготовки до співбесіди, ваш(а) наречена/наречений повинна(ий) пройти медичне обстеження, яке має бути проведене лише одним із лікарів, зазначених в Інформаційному пакеті, виданого американським посольством. Окрім медичного обстеження, наречена/наречений зобов’язані будуть предявити документи, які підтверджують фінансову спроможність громадянина США утримувати її/його на території США. Він/вона також має пред’явити довідку з правоохороних органів про те, що він/вона не були притягнені до кримінальної відповідальності.
    • Під час співбесіди Консульський офіцер перегляне всі надані вами документи знову на предмент відповідності імміграційним вимогам видачі для вас візи нареченої. Якщо всі документи були надані і не встановлені порушення імміграційного закону США нареченим/нареченою під час їх попереднього відвідування Америки, Консульський офіцер прийме остаточне рішення про видачу або відмову у видачі вам візи нареченої/нареченого.
  • 

Після Отримання Візи Нареченої/Нареченого.
Після отримання К-1 візи, Консульський офіцер надасть для вас паспорт з вклеєною К-1 візою і запечатаний пакет, який буде містити документи, які ви надали раніше, разом з іншими документами, підготовленими посольством США. Ні при яких умов не відкривайте запечатаний пакет. Тільки представник Департаменту Внутрішньої Безпеки США має право відкрити цей пакет на імміграційному контрольному пункті при в’їзді в США.
  • Ви зобовязані в’їхати в США протягом 6 місяців з моменту видачі К-1 візи.
  • IV

В’їзд В Сша – Пропускний Пункт
Діюча віза надає можливість для іноземця приїхати в США і клопотати дозвіл на в’їзд в США після проходження паспортного контролю. Вам слід памятати, що віза не гарантує в’їзд в США. Представники Департаменту Внутрішньої Безпеки США та Митної і Прикордонної служби США мають право дозволити або відмовити у в’їзді до США. Після приїзду до пропускного пункту, наречений/наречена має предявити свій паспорт із вклеєною К-1 візою і виданий посольством запечатаний пакет.
  • 

Шлюб З Громадянином Сша
Після в’їзду в США на К-1 візі, ви маєте одружитися з громадянином США протягом 90 днів. Після реєстрації шлюбу з громадянином США наречений/наречена може подати петицію до USCIS на отримання грін карти і отримати статус особи, що має постійне місце проживання в США.
  • Якщо шлюб не буде укладено протягом 90 днів, наречений/наречена зобов’язані будуть покинути територію США. Статус нареченої/нареченого автоматично втрачається на 91 день. Більше того, К-1 віза не може бути продовжена, ви не зможете перейти з К-1 візи на будь-яку іншу. Якщо наречена/наречений не покинуть територію США після закінчення 90 днів законного перебування, вони будуть підлягати депортації з країни.

Чи можу я приїхати в США по туристичній візі з метою укладання шлюбу із громадянином США?

Період обробки розгляду клопотання про отримання візи нареченої/нареченого триває від 9 до 12 місяців, інколи навіть і білльше якщо документи були подані неправильно, або американське посольство завантажене розглядом інших петицій. Більшісь клієнтів зазвичай запитує чи можливо уникнути довгоочікуваного розгляду. Інколи заручені думають що найлегшим і найшвидшим способ для возз’єднання буде приїзд в США по туристичній візі і подальша зміна імміграційного статусу з туриста на держателя грін карти. Однак, подібний сценарій може бути небезпечним і зумовити виникнення додаткових проблем. В деяких випадках, найшвидший шлях для возз’єднання із своїм нареченим/нареченою може виявитися не найкращим.

Наприклад, нарачена громадянина США, яка проживає в Україні, подає документи на отримання туристичної візи в американське посольство. Під час візової співбесіди вона каже для Консульського офіцера, що основною метою її подорожі до США є відвідвання Нью-Йорку, Лос-Анжелесу, та інших туристичних місць. Насправді, вона має намір приїхати в США для того щоб возз’єднатися із своїм нареченим, громадянином США, і подати документи на отримання грін карти. Або інша ситуація. Нареченій громадянина США була видана туристична віза на в’їзд в Америку ще до того, як вони заручились. Після заручення, вона вирішила скористатись своєю діючою туристичною візою для того щоб приїхати в США, возз’єднатися із своїм нареченим, громадянином США, і подати документи на отримання грін карти. На пропускному пункті під час проходження паспортного контролю вона каже для представника Митної і Прикордонної служби США, що вона приїхала в США з туристичною метою.

Надання неправдивих відомостей і обман, вчинені нареченою під час візової співбесіди і на паспортному конролі можуть надзвичайно негативно вплинути на розгляд її заяви про отримання грін карти в майбутньому, а в деяких випадках і до заборони на в’їзд в США). Надання неправдивих відомостей нареченою може розглядатися як імміграційний обман, за що передбачені суворі покарання. До таких покарань належить обмежена здатність іноземцем скористатись імміграційними пільгами, в тому числі право на постійне проживання, а також можливий штраф в розмірі 10 тис долларів США, або позбавлення волі до 5 років.

Інформація взята з сайту партнерів Sakhniuk immigration law https://myusaimmigration.com.ua